ABIB HÓNAP jelentése – A zsidó újév kijelölésének feltételei.


A BIBLIAI ÚJÉV MEGHATÁROZÁSA. – KÜRTZENGÉS ÜNNEPÉNEK ELCSÚSZÁSA A GERGELY NAPTÁRBAN, A BIBLIAI ÚJÉV MEGHATÁROZÁSA ALAPJÁN.
*
Hol van az Aviv a héber Bibliában?
Az Exodus története a következőket jelenti: 2.Móz. 13: 4, Ma mentek ki, az Abib hónapban.
5.Móz. 16: 1, Ügyelj az Abib hónapra, és készíts az Úrnak, a te Istenednek páskhát; mert az Abib hónapban hozott ki téged az Úr, a te Istened Egyiptomból éjjel.
2.Móz. 23: 15, A kovásztalan kenyér ünnepét tartsd meg; hét nap egyél kovásztalan kenyeret, amint megparancsoltam neked, az Abib hónap ideje alatt; mert akkor jöttél ki Egyiptomból: és üres kézzel senki se jelenjen meg színem előtt.
2.Móz. 34: 18, A kovásztalan kenyér ünnepét megtartsd: hét nap egyél kovásztalan kenyeret, amint megparancsoltam neked, az Abib hónap ideje alatt; mert Abib hónapban jöttél ki Egyiptomból. * Mi az Abib (Aviv) hónap? Az abib az árpa termesztésének fejlődési szakaszát jelzi.
Ez a 2. Móz. 9: 31-32-es számról világos, amely leírja a jégesõ pusztítás okozta pusztítást: 2.Móz. 9: 31, A len pedig és az árpa elveretett, mert az árpa kalászos, a len pedig bimbós volt. 32 De a búza és a rozs nem veretett el, mert azok későiek. (még nem kalászos)
*
3.Móz. 23: 10 Szólj Izrael fiainak és mondd meg nekik: Mikor bementek a földre, amelyet én adok nektek, és megaratjátok annak vetését: a ti aratásotok zsengéjének első kévéjét vigyétek a papnak. 11 Az pedig lóbálja meg a kévét az Úr előtt, hogy kedvesen fogadtasson értetek; a szombat után való napon lóbálja azt meg a pap. Abib hónap az lehet csak, amikor az árpa érése 2-3 héten belül biztos. Ha még éretlen, akkor az Abib hónap késik 1 hold hónapot !
5.Móz. 16: 9 Számlálj azután magadnak hét hetet; attól fogva kezdd számlálni a hét hetet, hogy sarlódat a vetésbe bocsátod. 3.Móz. 23: 15 Számláljatok azután a szombatra következő naptól, attól a naptól, amelyen beviszitek a meglóbálni való kévét, hét hetet, egészek legyenek azok.
3.Móz. 2: 14 Ha zsengékből való ételáldozatot áldozol az Úrnak, tűznél pergelt kalászból, és zsenge gabona-darából áldozzad a te zsengéidnek áldozatát. Ezért a vasárnapi “sarló a kész gabonával” kezdődik a húsvétkor, azaz 2-3 héttel az Aviv hónapjának kezdete után. Ha az árpa nem fejlődött elég ahhoz, hogy készen álljon a sarlóra 2-3 héttel később, akkor az Aviv hónapja nem kezdődhet, és várnunk kell a következő hónapra.
Összefoglalva, az árpának, amely az Aviv hónapban van, 3 jellemzővel rendelkezik:
– Ez elég kemény ahhoz, hogy megsemmisítse a jégeső és elkezdett világosítani színes (ez nem “sötét”). – A magvak elég száraz anyagot hoztak létre, hogy megemészthető legyen.
– Az eléggé fejlődött, hogy 2-3 héttel később betakarításra kész.
*
Felvétel készült 2017.10.07.-én

GTranslate